Forbruk og lønn vs arbeidsbransje, Norsk Gallup

Norsk Gallup hos Kantar ga i forrige uke ut oppdaterte statistikker på sine spørreundersøkelser, som jeg benytter i min jobb som analytiker.
For moroskyld tok jeg en titt på gjennomsnitlig pengeforbruk i ulike kategorier, fordelt på bransjene folk oppgir å jobbe i.

 

 

Folk i fiskeribransjen har det klart høyeste personlige forbruket (+97% mer enn snittet), selv om de ikke tjener så allverdens mye mer enn snittet (+37% mer enn snittet). Prosentmessig mot snittet bruker de aller mest på kjøp/leie av video og film, sportsarrangementer, musikkstrømming, vesker og videostrømming. Noen av disse tingene kan antagelig skyldes mye dødtid til havs, men de har totalt det høyeste forbruket i forhold til inntekt.

Størst husholdsforbruk finner vi blant oslje/gass/energi (+36% forbruk mot snitt), men det er også de som tjener mest (+72% inntekt mot snitt). Sammenlignet med snittet bruker de særlig mye på sports-/fritidsutstyr, barneklær/utstyr, TV/radio/musikkutstyr, sko og oppussing.
Størst husholdningsforbruk i forholds til husholdningsinntekt har de innen landbruk/skogbruk, hvor de bruker 20% av bruttoinntekten. Relativt sett er de gruppen som bruker mest på drivstoff, magasiner, forsikring, vedlikehold av bil og strøm. Stort sett utgifter direkte knyttet til yrket.

Leave a Reply